KRUŽĽOVÁ: Prvá písomná zmienka o obci pochádza zo začiatku 15. storočia

06.04.2013 Svidník

Kružľová 6. apríla (TASR) – Na terajšom území obce Kružľová, okres Svidník, ktorá leží v doline riečky Svidničianky v severnej časti Nízkych Beskýd, sa prví obyvatelia usadili už pred niekoľkými storočiami.
Podľa historických prameňov sa prvá písomná zmienka objavuje začiatkom 15. storočia, kedy sa obec spomína ako časť panstva Makovica.
"Ľudia sa tu oddávna živili hlavne poľnohospodárstvom, pestovaním obilia a chovom oviec. To dokumentuje aj náš obecný erb. Je na ňom roľník stojaci na zelenej pláni, ktorý nad hlavou drží snop obilia," vysvetlil starosta obce Adrián Gužo.
Pripomenul, že v začiatkoch budovania socializmu sa síce prvé družstvo rozpadlo, lebo tamojší ľudia sa nevedeli stotožniť s takouto formou hospodárenia. Uchytilo sa až družstvo, ktoré vzniklo začiatkom 60. rokov a zamestnávalo väčšiu časť obyvateľstva, ale aj to je už dnes minulosťou.
Kružľová je však modernou dedinou s pomerne dobrou občianskou vybavenosťou. Obec je plynofikovaná, má vodovod, základnú a materskú školu, poštu i kultúrny dom. Okrem toho sa jej podarilo vybudovať ihrisko a spravuje prírodné vojenské múzeum.
Turistov však do tejto oblasti lákajú aj prírodné krásy a na jeseň sem prichádzajú stovky hubárov. Záujem je aj o tunajší med, pretože prostredie je čisté a včelám sa tu darí. Problémom však bývajú chladné jarné mesiace. Začiatkom apríla tohto roka napríklad bolo okolo úľov ešte ticho.
Člen Poľovníckeho združenia Javir - Kružľová, dôchodca Pavel Mašša tvrdí, že zveriny tu je dosť. Okrem srnčej a jelenej zveri je tu veľa diviakov. Ponad dedinu sa vraj občas prejde aj medveď alebo rys, zatiaľ vraj ľudí ani ich majetok neohrozili.
"Vlci robia škodu, cez zimu tu bola svorka, bolo ich možno šesť. Dvaja tu zostali, ešte minulý týždeň ich bolo vidno, srnčiu zver nám kántria. Strhli vraj aj ovce na neďalekom salaši," konštatoval poľovník. Dodal, že ľudia sem často prichádzali zbierať do lesov jelenie parohy, ale v poslednom čase je to už slabšie. Navyše musia mať na to povolenie.
"No a v poslednej dobe nám trochu starostí robí rodinka bobrov, lebo ničia stromy. Teraz ich nevidno a k ich hrádzam sa nedá zatiaľ dostať pre zlý terén. Na druhej strane zase vedia zadržať vodu a to pomôže proti povodniam," dodal s úsmevom poľovník.
 

Vyberte región